середа, 28 лютого 2018 р.

Легенди Дніпропетровщини .Виховний захід


1. Щиро вітаю вас, любі друзі! Я рада бачити всіх у цій гостині. Зустріч сьогодні надзвичайна – ми поринемо в глибини душі нашого народу.Ви сьогодні у незвичайному місці-це народознавчий музей нашої школи-світлиця.Саме тут зібрані традиційні для народної оселі речі,предмети побуту українців..Проведення виховних заходів у такому місці надихає учнів на творчість,викликає бажання  проявляти творчі здібності.

2.Наш клас тісно співпрацює з шкільним бібліотекарем –Ляпуновою Мариною Іванівною.Уже стало традицією,що ми раз на рік проводимо спільні виховні заходи і працюємо над довготривалими проектами з літератури .Сьогодні ми покажемо вам лише маленьку частину від підготовки проекту «Легенди рідного краю»

 3.Кожне людське покоління залишає після себе слід на землі. Наші предки залишили нам не тільки борону й плуг, а й передали скарб своєї душі: мудру казку, ніжну пісню, добрі звичаї та легенди рідного краю.

  4 Сьогодні подія незвичайна, бо маємо багато гостей. Та, як кажуть у народі, де гості, там шана і щастя, ідобрі вісті. Для нас,освітян,надзвичайно важливо,коли діти проявляють велике зацікавлення традиціями та духовною спадщиною  свого народу.
     
 5 Велична і прекрасна наша Дніпропетровщина– земля козацької слави. Тут корінь народу українського, що сягає сивої давнини. Тут народилися і жили наші прадіди  і діди, тут народилися і живемо ми.

6Надзвичайно багата  Дніпропетровщина звичаями та традиціями. Та з плином часу багато чого забулося, стерлося у пам’яті народу, тому наша зустріч є спробою відродити , згадати безцінні скарби, якими в минулому так славилася наша земля.

1 учень.    Україно!Не зміряти й віками вроду твою журавлину,
                   Не завіяти навіть снігами мову твою   тополину!

2 учень.         Україно!  Під небом твоїм калинові пливуть острови,
                                 у зелених вітрилах   вишневі гудуть заметілі.

3 учень.         Україно!Я-промінь живий в твоїм
                       сонячнім тлі!
                       З твого цвіту і грому я на світ
                       народивсь,Україно!
4 учень.         Хліб і сіль-символи праці і життя,
             любові й добра,  сердечності й гостинності.
                Так повелося в    нашого народу здавна.
                Тож прийміть із наших рук цей неоціненний дар
                Хай рушником стелиться ваша життєва дорога, і
              нехай вона буде щедрою на добро, як хліб!
Діти вручають гостям хліб і сіль на рушнику.
Пісня К. Бужинської «Україна»-танок
Читці виходять :
1. Там, де Дніпро несе широкі води
І береги славетні пролягли,
Дніпропетровськ на пагорбах свободи
Підняв своєї долі прапори.

2.  Дніпропетровськ – мій рідний край,
  Живи в віках і процвітай,
  І  Україну, рідну Україну,
Мою найкращу в світі  прославляй!

3.Дніпропетровськ – тобі мої вітання,
Хай сяє сонце й линуть журавлі,
Дніпропетровськ - даруєш ти кохання,
Що зостається в квітах на Землі.

4.Дніпропетровщино моя.
Широкий  степ,  високе  небо,
 Дніпра - Славути  водограй…
 З  усіх  доріг  спішу  до  тебе,
 Мій,  серцю  любий,  рідний  край.

5. Горнусь  до  вишні  і  тополі,
 Що  у  твоїм  ростуть  краю. 
 Тебе  і  в  радості,  і  в  болі,  - 
 Люблю,  як  матінку  свою.
Дніпропетровщино  моя,
 Ти  -  зірка  величі  країни!

6.Дніпропетровщино    моя,  - 
 Широкий  степ,  Дніпрові  хвилі…
 Мій  рідний  край,  що  серцю  милий,  - 
 Дніпропетровщино  моя.

7.Дніпропетровщино  моя,  - 
 Ракети  сталь,  і  колос  житній…
 Козацький  дух,  яким  нам  жити,  - 
 Дніпропетровщино  моя!

1 учень Кожна нація, кожен народ  має свої звичаї, що виробилися протягом багатьох століть і освячені віками. Слово леге́нда ( від латин-ського. legenda — те, що слід прочитати) — жанр літератури і фольклору

2 учень.          Легенда – це поетична оповідь про яку-небудь історичну подію, усне народне оповідання про чудесну пригоду, котра сприймається як достовірна.

3 учень.  Легенда - приблизний синонім поняття міф; епічна розповідь про те, що відбувалося в незапам'ятні часи.

Легенда про дівчину-Україну, яку Господь обдарував піснею
Якось Господь Бог вирішив наділити дітей світу талантами. Французи вибрали елегантність i красу, угорці — любов до господарювання, німці — дисципліну i порядок, росіяни — владність, поляки — здатність до торгівлі, італійці одержали хист до музики... Обдарувавши всіх, підвівся Господь Бог зі святого трону i раптом побачив у куточку дівчину. Вона була боса, одягнута у вишиванку, руса коса переплетена синьою стрічкою, на голові мала вінок із червоної калини.
-Хто ти? Чого плачеш? — запитав Господь.
-Я — Україна, а плачу, бо стогне моя земля від пролитої крові й пожеж. Сини мої на чужині, на чужій роботі, вороги знущаються з удів та сиріт, у своїй хаті немає правди й волі.
-Чого ж ти не підійшла до мене раніше? Я всі таланти роздав. Як же допомогти тобі?Дівчина хотіла вже йти, та Господь Бог, піднявши правицю, зупинив її.
— Є у мене неоціненний дар, який уславить тебе на цілий світ. Це — пісня.
Узяла дівчина — Україна дарунок i міцно притиснула його до серця. Поклонилася низенько Всевишньому i з ясним обличчям i вірою понесла пісню в народ.

4 учень.   легенди покликані зберегти у народній пам'яті й передати майбутнім поколінням знання про історичне минуле народу.

1 учень.  Вони  пояснюють  причини виникнення різних явищ природи, їхню суть, це народні уявлення наших пращурів про них.

2учень.  Легенди - це не прості вигадки, адже беруть свій початок з реальних подій. Хоча події у легенді нерідко перебільшуються, у народній свідомості вона все ж сприймається як достовірна розповідь, що відрізняє її від звичайної казки

 3 учень.  А  фантастичний зміст легенди трактується як диво, створене незвичайними людьми. Фантастика і вимисел легенди – саме ті чинники, за допомогою яких неясне стає зрозумілим, а неможливе – досяжним.

4 учень.  Легенди починаються з викладу змісту і закінчуються висновком, повчальним підсумком. Їх сюжети переважно одно- або малоепізодні.

1учень.  Легенди органічно ввійшли в усі жанри давнього українського письменства, в іконопис і малярство, в народну свідомість, відбилися у народних колядках, щедрівках, лірницьких піснях, баладах, думах, анекдотах та інших жанрах фольклору

2 учень.  Найпрекрасніша з богинь — богиня світової гармонії Лада-Жива, за легендами, прийшла до людей по веселці з немовлям на голові та з оберемком квітів у руках.
3 учень.   З тих предковічних часів творення світу і виник у людей культ Великої Богині. Ця світла пам’ять збереглася насамперед в обрядодійствах з квітами й травами.
Танок  «Квітка-душа»
 4 учень.  Без перебільшення можна говорити про сотні тисяч легенд, переказів, казок, складених у народі про квіти та рослини.
БАРВІНОК
Жили колись давно чоловік з дружиною у любові і злагоді. А найбільшою потіхою для них був їхній синочок на ім’я Бар. У скорому часі виріс він гарним парубком. Багато дівчат мали собі на думці віддатися за нього. Сохло серце за Баром у однієї дівчини, котра мала за маму відьму. Посватався Бар до іншої, котра називалась Вінка. Ніяка ворожба відьми не могла розбити того кохання.
І ось прийшов день весілля. Щасливі молодята стояли на воротах для батьківського благословення і чекали тієї хвилі, щоб піти до святої церкві до шлюбу.
Аж тут казна-звідки ворожка зі своєю дочкою. Ворожка стала перед молодими, проголосила своє прокляття і окропила їх чорним смердючим настоєм якогось зілля. За хвилю на місці, де стояли Бар і Вінка, вже нікого не було. Кинулися люди до ворожки, а вона махнула руками і злетіла чорною вороною. Кинулися до її дочки, а та злетіла до хмар сірою галкою. Впала матінка Барова на те місце, де стояв її син, і скропила землю слізьми. І сталося диво: на очах у всіх із землі проросло зелене зілля, уквітчане дрібненьким блакитним цвітом...
А назвали його Барвінком. І тягнеться він до хат, до батьківських могил. Кожна дівчина вплітає його у свій весільний вінок.
1 учень.   Калина - символ рідної землі, отчого краю, батьківської хати. У розлуці ми згадуємо калину, тужимо. Калина - це той символ, що пам'ять людська береже, нагадуючи про рідні краї, символ безсмертя.

Легенди про калинуУтік козак із своєю милою та ніде не зміг увінчатися. Обернувся він терном у полі, а дівчина - калиною. Вийшла синова мати того терну брати, дівчини мати - калину ламати. „Се ж не терночок, се ж мій синочок, се ж не калина - це ж моя дитина".
А ось ще одна легенда про калину….

2учень.  У кожної людини є свій рідний куточок на Землі. Це край, місце, де вона народилася. Це її маленька батьківщина. З таких маленьких куточків складається наша Україна. Для нас – це наше мальовниче, багате талановитими людьми  місто Зеленодольськ
    учень. Є в кожного рідний куточок землі,
                      Який живить душу і серце плекає,
                      Він завжди розрадить у світлі й пітьмі,
                      Тут кожна струна переливами грає,
                      Тут клени березам нашіптують щось,
                       Із вітром кружляють зелені ялини,
                      Тут мамині мрії і в сонце, і в дощ
                       Гойдають ласкаво в піснях солов’їних.
  Легенда про дівчинку з зеленим волоссям
   Колись дуже давно в одному невеличкому селі в сім'ї заможних панів народилася незвичайна дівчинка – дівчинка із зеленим волоссям, кольору молодого соковитого листя. Знайома віщунка сказала батькам, що то доля її така – зелена. Так і назвали дівчинку – Доля. Росла вона доброю, лагідною, працьовитою, і з самого дитинства дуже любила природу. Друзів в неї майже не було, окрім сусідського хлопчика Миколки із бідної сім'ї. Коли діти виросли їх міцна дружба перетворилася на палке кохання. Але сім'я Долі була проти. Закохані вирішили втекти, що і зробили одного теплого вечора. Розгніваний батько наказав своїм служникам наздогнати молодих і вбити Миколу.  Так піддані пана і зробили, наздогнавши нещасних на пустирі  вбили парубка. Доля на ознаку втрати свого кохання відрізала своє  довге волосся і промовила:
– Ой горе моє, горечку,
  Моє любе волоссячко,
                                  Немає вороття.
  Лети, лети по полечку,
     Хоч чомусь дай життя…
//       Сильний вітер розніс її волосся по всьому пустирю. І там де падала її волосинка, виростало деревце або кущик. Так пустир перетворився на зелену долину.
      Кажуть, дівчина та невдовзі померла від туги за коханим. А на місті тієї долини потім виросло невеличке містечко, яке і назвали – Зеленодольськ. 


Немає коментарів:

Дописати коментар